Fotografe Danielle van Zadelhoff vangt het licht en heeft oog voor detail. Haar indringende poses en vooral haar kleurenpallet zijn meesterlijk. Haar foto’s doen soms denken aan oude meesters als Velazquez, Rembrandt, Hals, Caravaggio, Van der Goes, Van Eyck of Vermeer. Het schilderachtige aspect in haar foto’s is bijzonder, onroerend, poëtisch en onontkoombaar, men blijft kijken en genieten.

Van Zadelhoff werkt puur gevoelsmatig en intuïtief. Tijdens de opnames bespreekt ze poses met haar modellen, maar laat ze veelal vrij te doen wat ze willen. Dat ontwapent hen wellicht, maar het maakt ook dat de poses ècht aanvoelen, dat de emoties natuurlijk zijn. Vergeet de referenties naar meesters uit de Renaissance, dat is zeker niet het effect dat ze beoogt. De claire-obscure dient enkel om de emotie van haar personages te accentueren, het benadrukt hun fragiliteit.

Haar intuïtieve werkmethode, de natuurlijke maar beladen expressie van het model, het licht dat de broosheid ervan nog meer lijkt te benadrukken, dat de naakte emotie nog meer accentueert, dit alles terwijl het resultaat juist zeer afgemeten en gecompliceerd oogt, het vormt een unieke combinatie die haar foto’s zo universeel innemend maken. Wat haar werk vaak iconisch maakt.

Ze was te zien op beurzen in Basel en Miami en in het Memling museum in het St Janshospitaal in Brugge. Ze was ook te gast op de openingstentoonstelling van het nieuwe Design Museum in Londen, en werkt binnenkort op een samenwerkingsproject met Neri Oxman dat in Melbourne te zien zal zijn voordat het naar het MoMA verhuist. Deze zomer zal ze daarbovenop te zien zijn op de tentoonstelling ‘100 jaar vrouwen en fotografie’ in Italië, zal haar werk worden opgenomen in het CRAF foto-archief en krijgt ze een grote tentoonstelling in CAC in Malaga.

23 april – 28 mei

Vernissage zondag 23 april 16:00 u

Introductie door Ruud Priem, conservator Memlingmuseum Brugge

44 Gallery
Genthof 44
Brugge


open op za. en zon. 14:00 – 18:00

– www.44gallery.com