Michiel Hendryckx’ ode aan het mooiste land te wereld

Het verlangen naar Frankrijk brengt werk van Michiel Hendryckx naar de poëtische setting van de Gentse Sint-Baafsadbij, een verborgen parel in de stad.

Dat deze tentoonstelling neerstrijkt in de Sint-Baafsabdij is geen toeval. Michiel Hendryckx verloor er zijn hart:  “Vooral het onaffe van de abdij trekt me aan. Er is niets kapot gerestaureerd. Men voelt er nog volop de tijd. En hoe paradoxaal ook daardoor wordt de plek precies tijdloos. De monumentale oude refter is één van de mooiste ruimtes van de stad. Daar mogen tentoonstellen is meer dan een grote eer. De spanning tussen de korrel van het oude klooster en het precieze van mijn foto’s. Het zal wonder zijn.”

Eigenzinnig en openhartig 

Michiel Hendryckx wordt in Adinkerke geboren op amper een kilometer van de Franse grens. Rond de leeftijd van acht verhuist het gezin naar De Panne. Het ouderlijk huis staat aan de rand van duinen. Op woensdag en in het weekend doolt Michiel vaak alleen of met vrienden door het natuurreservaat, de grens over naar het Franse Bray-Dunes. Als kind wordt hij zomers lang uitbesteed aan zijn moeders oudste broer, die landbouwer is in het verre Normandië. Frankrijk is hem van jongs af bijzonder nabij. Vanaf zijn achttiende gaat hij jaarlijks door het land reizen. Eerst al liftend, later met de auto, de brommer, te voet en zelfs per boot.

Frankrijk is Hendryckx’ tweede vaderland. Het boek en de tentoonstelling Het verlangen naar Frankrijk zijn dan ook de bezegeling van die jarenlange intieme band. Eigenzinnig en openhartig toont de fotograaf en schrij­ver zijn vertrouwde Frankrijk. Duikt in de geschiede­nis. Neemt ons mee naar zijn huis in de Argonne, van Picardië tot de Pyreneeën, naar al zijn lievelingsplek­ken. Naar wat voor hem het mooiste land ter wereld is.

2017-MichielHendryckx-data