Wellings tentoonstelling in S.M.A.K. toont een uitgebreide selectie werken van de vroege jaren ’70 tot nu, waarin de fundamentele veranderingen in de fotografie van de laatste decennia voelbaar zijn. In hun peilen naar de esthetische en de conceptuele onderbouw van dit medium, verspringen de kunstenaars werken voortdurend van beeld naar materie, van proces naar resultaat, van afbeelding naar abstractie, en terug.

James Wellings oeuvre verwijst uitgesproken naar de geschiedenis van de Amerikaanse schilderkunst en verbindt zich tegelijk met de kritische, postmoderne debatten die in de vroege jaren ’80 gangbaar waren bij de Pictures Generation-scène. In deze debatten stonden ideeën rond auteurschap, originaliteit en afbeelding op de voorgrond. Naast deze conceptuele basis zijn in Wellings werk emotionele stemmingen zoals melancholie en nostalgie sterk aanwezig. De kunstenaar verweeft vaak biografische gegevens met elementen uit de fotografiegeschiedenis. Wellings fotografische praktijk is vergelijkbaar met die van een “buikspreker”, zoals de kunstenaar haar zelf ooit omschreef om uit te drukken dat hij vanuit zijn fotografische blik een brede waaier aan artistieke talen omarmt.

De tentoonstelling is een samenwerking van S.M.A.K. Gent met Kunstforum Wien. Idee en concept: Martin Germann en Heike Eipeldauer.
Klik hier voor meer informatie over hun tentoonstelling.

– Zondag 29 januari 2017 – 11:00
TALK | James Welling

Aansluitend op de opening, organiseren we op zondag 29 januari 2017 een gesprek tussen kunstenaar James Welling en senior curator Martin Germann. Omdat de plaatsen beperkt zijn, is snel inschrijven de boodschap!