Van zondag 20 maart tot en met zondag 8 mei 2016 is het werk van wereldwijd gerenommeerde fotografen gratis te bewonderen in Knokke-Heist. Dit jaar focust het Fotofestival met de openluchttentoonstelling ‘Mexico Megalopolis’ op Mexico en zijn hoofdstad Mexico-Stad. Op monumentale installaties in de gemeente en langs de zeedijk worden foto’s van twaalf hedendaagse Mexicaanse en westerse fotografen getoond. Ze laten de bezoeker op een unieke manier de veelzijdigheid van Mexico-Stad beleven. Uithangbord van de tentoonstelling en festivalambassadrice is Graciela Iturbide, één van de meest invloedrijke Latijns-Amerikaanse fotografen. Indoor geeft Knokke-Heist met de tentoonstelling ‘Unknown Masterpieces’ een platform aan zestien ongekende, jonge talenten uit België. Gelijktijdig met het Fotofestival trekken vier jonge Belgische fotografen naar Mexico-Stad. De nieuwe beelden die ze daar maken, zullen in real time te zien zijn op een media wall.

‘Mexico Megalopolis’, een tentoonstelling in de openlucht

Overal in Knokke-Heist kunnen inwoners, bezoekers, fotografie- en kunstliefhebbers de verschillende foto’s van ‘Mexico Megalopolis’ ontdekken, geselecteerd door curatoren Christophe De Jaeger en Ramona Van Gansbeke. De beelden worden bevestigd aan installaties van twee tot acht meter hoog, op grote kubussen en aan gevels van gebouwen. Enkele van de verrassende locaties zijn de Margaretakerk op het Maurice Lippensplein, de Zeedijk, de tuin van cultuurcentrum Scharpoord en het Lichttorenplein.

De openluchttentoonstelling toont Mexico-Stad vandaag. Een snel groeiende metropool met 25 miljoen inwoners, een megastad in een land dat nog met heel wat uitdagingen te kampen heeft: geweld, migratie, verstedelijking, sociale polarisatie, ruimtelijke segregatie … Maar de deelnemende Mexicaanse en westerse fotografen tonen in hun werk ook de draagkracht van de Mexicanen, hun nationale trots en hun politiek bewustzijn. Die fotografen zijn Graciela Iturbide, Pablo López Luz, Livia Corona Benjamin, Yvonne Venegas, Maya Goded, Mark Alor Powell, Alejandro Cartagena, Adela Goldbard, Maurico Palos, Olivio Barbieri, Martin Roemers en Melba Arellano.

Unieke blik op de Belgische fotografie van de toekomst

In cultuurcentrum Scharpoord loopt tijdens het Fotofestival de gratis binnententoonstelling ‘Unknown Masterpieces’, van curatoren Stephane Verheye en Freddy Van Vlaenderen. Dit jaar zetten zij in op ongekende, jonge fotografen uit België. Bezoekers krijgen werk te zien van Patrick Bardijn, Veerle Frissen, Clara Hanssens, Peter Waarschoot, Sarah Collard, Justine Guerriat, Geraldine Van Wessem, Adriaan Hauwaert, Kaat Pype, Caro Deraedemaker, Thomas Dehuit, Carmen De Vos, Marie Wynants, Athos Burez, Klaartje Lambrechts en Aurore Dal Mas.

Zij brengen een hartverwarmende ode aan de ‘intense ingetogenheid’. Elk in hun eigen stijl. Nu eens lichtvoetig, dan weer ritmisch energiek, romantisch, intrigerend passioneel of experimenteel. ‘Unknown Masterpieces’ brengt de eigentijdse beeldcultuur in kaart, en biedt tegelijk een unieke blik op de diverse toekomst van de Belgische fotografie.

Voor meer info …. http://fotofestival.knokke-heist.be/