Snapshot is een reeks fotografietentoonstellingen in het Volkskundemuseum. Fotografen brengen daarbij de beleving van Brugse gewoontes, gebruiken en tradities in beeld. Toerisme in Brugge is een traditie die al meer dan honderd jaar oud is. In de 13de editie van Snapshot reflecteert fotograaf Luc Rabaey op de relatie tussen toerisme en beeldvorming.

Brugge kent een massale toeloop van buitenlanders, die hier tijdelijk verblijven of op doorreis zijn. De hele wereld bezoekt Brugge. Doorgaans bestempelen we deze bezoekers als toeristen en associëren wij hen met typische gedragspatronen. Maar klopt onze perceptie wel?

Fotograaf Luc Rabaey gaat de clichébeelden bewust uit de weg. Hij omzeilt de gangbare waarneming en toont mensen, plekken en situaties, die nooit in beeld komen.
De geportretteerde reizigers kijken in de lens. Zo onttrekt de fotograaf hen aan de anonieme massa en geeft hen -letterlijk- een gezicht. We hebben als kijker oogcontact met de afgebeelde mensen. Met zijn foto’s wil de fotograaf vragen oproepen over de betekenis van reizen en de kansen tot ontmoeting.

Luc Rabaey ontdekte op vrij late leeftijd de mogelijkheden van de fotografie en volgde tot 2006 deeltijds kunstonderwijs. Zijn oorspronkelijke passie is de straatfotografie, maar stilaan ging de aandacht ook naar het fotografisch essay en de nieuwe documentaire en conceptuele fotografie. De fotografie is voor hem een boeiend medium om de maatschappelijke en culturele realiteit te onderzoeken en er nieuwe betekenissen aan te geven.