H  De invloedrijke Duitse fotografe Hilla Becher is op 81-jarige leeftijd in Düsseldorf overleden. Samen met haar in 2007 overleden echtgenoot Bernd Becher verwierf ze bekendheid met het vastleggen van voornamelijk het industriële erfgoed in Europa, met name van Duitsland en het voormalige Oostblok en het noorden van de Verenigde Staten.

Geboren als Hilla Obeser in 1934 in Potsdam, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg, studeerde ze fotografie aan de Kunstakademie in Düsseldorf. Ze leerde haar toekomstige man Bernd Becher, die schilderkunst had gestudeerd aan de Staatliche Akademie in Stuttgart, kennen toen ze allebei solliciteerde als fotograaf bij een reclamebureau, waar ze beiden werden aangenomen.

Hun eerste stappen zetten ze met het vasleggen van de teloorgaande industrieel- architecturale bouwwerken in het Ruhrgebied, een regio in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, waarbij ze ondermeer kolenbunkers, koeltorens, kalkovens, graansilo’s en gashouders voor de toekomstige generaties op foto vastlegden.

In 1972 werd het koppel geselecteerd voor Documenta 5 in Kassel en in 1975 liep in het New Yorkse MoMA, dat ook werk aankocht, een retrospectieve tentoonstelling van hun werk. In 1991 werd hen voor hun gehele oeuvre een Gouden Leeuw overhandigd op de Biënnale van Venetië.

Vorig jaar, naar aanleiding van Hilla Bechers 80ste verjaardag, organiseerde uitgeverij Schirmer-Mosel een tentoonstelling onder de titel ‘Bernd und Hilla Becher: Photographien, Portfolilos, Bücher bei Schirmer Mosel’.