Julia Margaret Cameron (1815 Calcutta, India -1879 Kalutara, Ceylon / Sri Lanka) is één van de pioniers van de fotografie en ze wordt wereldwijd als één van de belangrijkste fotografen ooit erkend. Op het ogenblik dat de fotografie rond het midden van de 19e eeuw nog volop in ontwikkeling was en eigentijdse fotografen zich in het artistieke veld een plaats zochten, mat Cameron zich een onafhankelijkheid aan waarbij ze de grenzen van het medium opzocht en oversteeg. De foto’s van Cameron waren om verschillende redenen baanbrekend: ze hield ze doelbewust onduidelijk, onscherp zelfs, en ze vertonen krasjes, vlekken en andere sporen van het maakproces.

Haar onconventionele aanpak kwam haar op heel wat kritiek te staan bij tijdgenoten. De schoonheid van haar composities en haar toewijding aan de fotografie als een kunstvorm leverden haar echter ook bewondering op. Ze inspireerde tal van fotografen en beeldende kunstenaars en de moderniteit van haar werk wordt tot op vandaag als uitzonderlijk ervaren.

Haar krachtige portretten zijn wellicht het meest bekend. Ze maakte icoonportretten van bijvoorbeeld Thomas Carlyle, Charles Darwin, Alfred Tennyson en Julia Jackson (de moeder van Virginia Woolf).

Daarnaast maakte ze veel allegorische werken met religieuze en literaire taferelen.

Op 11 juni 2015 wordt de 200e verjaardag van Camerons geboorte gevierd. Met ‘Julia Margaret Cameron, pionier van de fotografie’ viert het Museum voor Schone Kunsten Gent deze verjaardag als enige museum op het Europese continent. Voor de tentoonstelling wordt geput uit de rijke verzameling fotografie van het Victoria & Albert Museum in Londen, dat als eerste museum wereldwijd haar foto’s tijdens haar leven verzamelde.

MSK Gent – JULIA MARGARET CAMERON – Pionier van de fotografie – 14.03.2015 – 14.06.2015