Op deze tentoonstelling, samengesteld door Robert Delpire, zijn 133 zwartwitfoto’s van Henri Cartier-Bresson te zien. Ze bevat de poëtische werken van zijn vroege surrealistische periode, zijn documentaire werk over de verzetsbeweging in Parijs en een reeks foto’s van zijn reizen in de jaren 1960 en 1970.
Henri Cartier-Bresson wordt ook wel “het oog van de eeuw” genoemd door Pierre Assouline. Sinds de jaren 1930 ging hij voortdurend op zoek naar de sociale, politieke en artistieke bewegingen van onze tijd, en dit op heldere wijze. Deze tentoonstelling schetst het portret van een kunstenaar die in de actie altijd heeft gekozen voor de anonimiteit om het ogenblik beter te kunnen vastleggen. Het verhaal van deze uitzonderlijke visie wordt met deze 133 foto’s verteld.

In het Joods Museum van België – 24 april – 24 augustus 2015